MMS Ampasinambo – 29 augustus tot 2 september 2022

Ampasinambo is een plattelandsgemeente in het district Nosy Varika, een klein zeer geïsoleerd dorpje aan de oostkust. De dorpelingen ondervinden de gevolgen van de cycloon Batsirai in januari. Ze hebben niet genoeg rijstvoorraden omdat alle rijstvelden verwoest zijn. Alles is daar erg duur. De basisvoorraden moeten komen uit een groter dorp 100 km verderop – 3 dagen lopen of 7 dagen met de motor.

Op 8 uur lopen van Ampasinambo wordt een nieuwe goudgroeve gebouwd en de mannen zijn daarheen gegaan om werk te zoeken. Er zijn nogal wat verlaten huizen in het dorp. Goud is waardevol maar de verzamelaars kopen het tegen zeer lage prijzen van de dorpelingen.

Kort na de aankomst van ons team brachten de plaatselijke gendarmes een man binnen voor een operatie, die was opgepakt voor diefstal en door dorpsbewoners was neergeschoten. Wij hebben hem gehecht en de gendarmes hebben hem naar de gevangenis gebracht in afwachting van zijn rechtszaak.

De MMS begon de volgende ochtend met de voorganger van het team die een korte dienst leidde, gevolgd door toespraken en presentaties van het team.

Specifieke gevallen in de week waren onder andere:
Een 10 jarige jongen met spina bifida, binnengebracht door zijn vader. De jongen heeft een zeer delicate operatie nodig. Hiervoor is een scan nodig om te zien of de operatie haalbaar is of niet. We zullen een MEDEVAC naar Tana moeten doen.

Lambert, 33 jaar oud, heeft ernstige acites, waardoor zijn maag vol water zit, zijn voeten en gezicht opzwellen en hij ademhalingsmoeilijkheden heeft. Het operatieteam heeft hem in het ziekenhuis opgenomen en een punctie verricht om een beetje water uit zijn buik te verwijderen. Lambert heeft ook hartproblemen, dus dit moest heel voorzichtig gebeuren. De chirurgen slaagden erin 4 liter water uit zijn buik te verwijderen.

De 2-jarige Rafale werd volledig uitgedroogd en ernstig ondervoed binnengebracht. Hij kon zijn ogen niet openen, zijn hoofd niet omhoog houden, niet lopen en zelfs niet rechtop zitten. Hij woog 2,5 kg, en zijn moeder slechts 34 kg. We gaven hem een infuus om te rehydrateren, daarna vitamines en antibiotica. We gaven zijn moeder ook een infuus. Rafaele werd daarna onder observatie gehouden. Hij zal een strikte medisch vervolg nodig hebben.

Een ernstig zieke man met alcohol- en maagproblemen werd binnengebracht. Hij had al 2 weken niet gegeten en was erg zwak. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen, vocht werd via een infuus ingebracht tegen de uitdroging en hij kreeg antibiotica en ontstekingsremmers intraveneus toegediend. Helaas overleed hij op vrijdagochtend.

Toch was er enige bemoediging. We ontmoetten Emeldinah, die in 2019 MEDEVAC was. Zij is in goede gezondheid.
In totaal kregen 191 mensen een medische consultatie. Er waren 3 grote en 4 kleine chirurgische ingrepen, 42 echografieën en 11 oogheelkundige patiënten.

Vanwege het hete klimaat daar, is de teelt van de resterende gewassen begonnen, dus veel mensen waren weg uit het dorp en niet in staat om zieke familieleden te brengen. We denken dat nog veel meer mensen daar medische hulp nodig hebben.

Op de terugvlucht waren er veel mensen aan het wachten bij de tussenstop Nosy Varika, omdat ze hoopten dat we daar een MMS zouden houden. De noden zijn groot.