Het Community Health Programme van HoverAid is opgezet als aanvulling op de Mad Medical Safari (MMS). Waar de MMS is opgezet om gemeenschappen te ondersteunen die worstelen met de gevolgen van armoede op het platteland voor de gezondheid, is het CHP bedoeld om enkele van de onderliggende oorzaken van een slechte gezondheid aan te pakken.

De belangrijkste factoren die leiden tot een slechte gezondheid op het afgelegen Madagaskar vallen uiteen in drie hoofdgebieden:

Gebrek aan schoon water
Infecties en overdraagbare ziekten
Ondervoeding
Zelfs als er een rivier in de buurt is, is het water vaak vervuild door menselijk en dierlijk afval, dus eenvoudig water filteren kan een enorm verschil maken. Het biosandfilterproject van HoverAid’s Community Health Programmes introduceert eenvoudige filters bij huishoudens langs de rivieren, en zorgt zo voor een verbeterde en betrouwbare waterbron.

In dorpen die ver van de rivier liggen, zorgen eenvoudige opgepompte waterputten die tot aan het grondwater reiken voor veel schoner water dan het water uit plassen en beekjes.

Malaria en bilharzia zorgen samen voor duizenden doden per jaar. Het gezondheidsprogramma van HoverAid leert de dorpen over de werkelijke oorzaken van malaria en stimuleert het gebruik van muskietennetten, zodat deze beschikbaar komen in dorpen waar ze niet zijn. Bilharzia wordt veroorzaakt door een parasitaire worm die met een enkele dosis medicijn verwijderd kan worden, maar het Community Health Programma geeft de gemeenschappen ook voorlichting over de oorzaken van Bilharzia.

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn een groot probleem en het gezondheidsprogramma van de Gemeenschap maakt de bevolking bewust van veel voorkomende ziekten. Hoewel er in veel afgelegen gemeenschappen niet op HIV is getest, wijst een toename van het aantal TB-gevallen erop dat HIV wel degelijk aanwezig zou kunnen zijn.

Het communautaire gezondheidsprogramma is ook het belangrijkste instrument voor het verrichten van onderzoek, aangezien er momenteel zeer weinig gegevens zijn over armoede en voeding in vele delen van Madagascar. Ons doel is dat, door het niveau van de beschikbare informatie te verbeteren, andere instanties zullen worden aangemoedigd om te helpen, met name in gebieden waar dorpen kwetsbaar zijn voor onder druk staande voedselvoorraden.